Blogi

MY-14:n kiinnityspannat

Share |

Tiistai 10.5.2016 - Reino Myllymäki


VL Myrskyssä on suuri määrä kiinnityspantoja, joilla laitteet tai rungon muodostuskaaret on kiinnitetty kromimolybdeeniteräksestä hitsattuun runkokehikkoon.Kiinnityspannat ovat joko 1 mm teräspellistä prässättyjä tai putkenpätkistä hitsattuja.

MY_pantoja_ennen_kasittelya_osa_oikomatta_720x405.jpg

Kaikki pannat purettiin MY-5:n, MY-9:n ja MY-14:n rungoista Suomen Ilmavoimamuseolla. Katkenneet pultit irrotettiin ja vääntyneet pannat oiottiin. Joitakin pantoja on korjattu hitsaamalla. Pantojen kunto oli hyvin vaihteleva, sillä osa oli lähes käyttövalmiita ja osa syöpyneitä. Pantojen sisäpinnoilla oli alkuperäistä maalia jäljellä.

Varastoista löytyi pantoja lisää ja joitakin uusiakin tehtiin Valtion Lentokonetehtaan alkuperäisten aihioiden perusteella.

MY_pantoja_kuulapuhallettuna_ja_hapotettuna_seka_maalattuna_combo_720x405.jpg

Pannat puhdistettiin lasikuulapuhalluksella ja fosforihappokäsittelyllä. Pohjamaalaus tehtiin Isotrol Klarlackilla pensselityönä ja pintamaalaus Isotrol RAL 7005 spraymaalaamalla.

Avainsanat: ilmailuhistoria, entisöinti, lentokone, hävittäjä, VL Myrsky, MY-14


Kommentit

10.5.2016 21.43  Mika Rautasaari / K-SIM

Näitä pieniä ja lopullisessa koneessä lähes näkymättömiä osia on Myrskyssä satamäärin ja kaikki yhtä huonossa kunnossa. Jokaisen yksittäin oikomisessa, puhaltamisessa, lakkauksessa ja maalauksessa on kiittettävästi työnsarkaa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini