Blogi

MY-14 sai happijärjestelmän

Share |

Perjantai 27.1.2017 - Reino Myllymäki


MY-9:n ja MY-14:n happipullot, säätölaitteet, hanat ja mittarit ovat kadonneet mutta kiinnikkeet, täyttöliitin, happiputkistojen jäänteet sekä hapen paine- ja virtausmittarin sekä hapensäätökojeen levyt olivat jäljellä. Alkuperäiset happiputket oli katkottu ja olivat käyttökelvottomia.

MY-14_IVM_2017-02_Happipullot_combo_720x405.jpg

Happipullot löytyivät Hallinportti Ilmailumuseosta ja olivat kiinnityspantojen jälkien perusteella peräisin VL Myrsky -hävittäjästä. Muutkin happijärjestelmän osat löytyivät varastoista, jolloin MY-14:n varusteluettelon mukainen happijärjestelmä oli mahdollista koota säilyneistä osista lukuunottamatta putkia, jotka oli pakko uusia.

MY-14_IVM_2017-02_Happimittarit_combo_720x405.jpg

Kiinnikkeistä parhaat valittiin entisöitäviksi. Teräs- ja alumiiniosat lasikuulapuhallettiin ja maalattiin sekä pultit uusittiin. Kiinnityspantojen hankaussuojat uusittiin. Piirustusten mukaan niiden olisi pitänyt olla nahkaa mutta pullojen kylkien jälkien perusteella ne ovat olleet Canvas-kangasta, josta hankaussuojat myös entisöinnissä tehtiin.

MY-14_IVM_2017-02_Happiputket_720x480.jpg

Pullot ja happijärjestelmän osat puhdistettiin ja suojattiin Renaissance-vahalla. Happiputket tehtiin uudesta kupariputkesta ja kiinnitysruuvit uusittiin mutta muutoin happijärjestelmä saatiin alkuperäisosista. Putkin liitoksissa käytettiin tavanomaista juotostahnaa kovajuotoksen sijasta.

MY-14_IVM_2017-02_Happijarjestelma_valmiina_720x405.jpg

Kumisen happiletkun kiinnitysjousipanta otettiin MY-9:stä, oiottiin, lasikuulapuhallettiin sekä maalattiin Isotrol-suojalakalla ja harmaalla pintamaalilla. Sisäpuolelle kiinnitettiin pehmustenahka.

Kuvat: Ilmavoimamuseo

Avainsanat: ilmailuhistoria, entisöinti, lentokone, hävittäjä, VL Myrsky, MY-14


Kommentit

27.1.2017 22.39  Jouni Penttilä

Hei,

Happipullot olivat ilmeisesti lentäjän kannalta aika vaarallisessa paikassa, nimittäin lentäjän pään takana. Osuman saatuaan pullot saattoivat kaiketi räjähtää?

30.1.2017 22.24  Antti Lappalainen

Kieltämättä sijoitus ei ole lentäjän kannalta paras mahdollinen. Toisaalta lentäjän pään suojana on panssarilevy suojaamassa sirpaleilta ja rungon sisällä ollessaan happipullot voisivat räjähtäessään tuhota koneen ohjausjärjestelmiä ja muita tärkeitä osia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini