Blogi

Ruotsalaiset kokivat yllätyksen

Share |

Perjantai 29.11.2013 - Reino Myllymäki


Sattui eilen illalla silmiin mielestäni hauska juttu, jota en malta olla jakamatta.

Kuten ehkä muistatte, ruotsalaiset rakensivat FFVS J 22 -hävittäjän saman Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp -moottorin varaan kuin suomalaiset Myrskyn. Yleisesti on tunnettua, että ruotsalaiset kopioivat moottorin ilman lupaa ja rakensivat sitä vajaat 600 kappaletta SFA-nimisessä yrityksessä tunnuksella STWC-3G. Itse asiassa kävin juuri korjaamassa englanninkielisestä Wikipediasta virheen. Virheellisen tiedon mukaan ruotsalaiset valmistivat moottoria nimenomaan VL Myrskyä varten, mikä on tietysti huuhaata.

No, kun ruotsalaiset alkoivat restauroida FFVS J 22 -hävittäjää ja irroittivat moottorin, vastaan tuli ranskankielistä tekstiä. Selvisi, että ruotsalaiset olivat käyneet ostoksilla samalla Saksan sotasaalismoottoriläjällä kuin suomalaisetkin ja ostaneet peräti 115 kpl R-1830 SC3-G -moottoria J 22 -tuotantoaan varten. Kun konetta rakennettiin prototyypit mukaan lukien kai 200 kpl, yli puolessa koneista (113:ssa) oli ainakin alunperin tuo sotasaalismoottori.

Minne nuo vajaat 600 moottoria sitten menivät? No, niitä käytettiin toki J 22:n vaihtomoottoreina mutta paljon meni myös Saab 17- ja Saab 18 -pommikoneisiin. Ensimmäiset kopioidut Twin Waspit valmistuivat vasta 1943 ja ne varattiin siinä vaiheessa hävittäjiin.

Suomi sai ostettua Twin Waspeja vähän suuremman läjän, 127 kpl.

FFVS J 22 -restauroinnin verkkosivut löytyvät osoitteesta: http://www.j22-project.com/?page_id=544&lang=en

Avainsanat: ilmailuhistoria, hävittäjä, moottori, VL Myrsky


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini