Blogi

Kulttuuritekoa tekemässä

Share |

Maanantai 20.7.2015 - Reino Myllymäki


VL Myrsky II -entisöintiprojektin tarkoitus on entisöidä Myrsky-hävittäjä MY-14 asetettavaksi näytteille suomalaiseen ilmailumuseoon. Vähältä piti, ettei projekti olisi tänään tarpeeton.

Myrskyt poistettiin vuosina 1952-1953 ja myytiin romuksi. Yksi kone - MY-16 - unohtui Kauhavalle. Siellä kone oli hallissa havaintovälineenä, kunnes kärrättiin ulos.

KSIM_256_crop_640x360.jpg

Kentän reunalla oli muitakin hylättyjä koneita. Pari Mersua, joiden aika oli päättynyt muutama vuosi aiemmin, pari Sussua, joiden aika oli päättynyt jo 1948. Ehkä yksi Brewsterkin.

KSIM_224_crop_640x360.jpg

Ajan oloon kaverit kentän reunalla vähenivät. Kuomun yläosan pleksi puuttuu, joten sisään sataa...

KSIM_220_crop_640x360.jpg

Keväällä 1964 tilanne Kauhavan "romutarhalla" oli tämä. Myrskyyn nojaa upseerioppilas Hannu Valtonen, josta tuli MiG-21-lentäjä ja lopulta Keski-Suomen Ilmailumuseon johtaja. Seuraavana vuonna 1965 tämä Myrsky, kaksi Curtiss Hawkia ja yksi Messerschmitt Bf 109 (MT-477) myytiin romuksi noin vääpelin kuukausipalkasta.

Läheltä piti, ettei MY-16 pelastunut, sillä Ilmailumuseoyhdistys perustettiin vain neljä vuotta myöhemmin. Jos MY-16 olisi pelastettu, se olisi löytänyt tiensä Vesivehmaan halliin ja otettu 1970- tai viimeistään 1980-luvulla entisöitäväksi.

Vuonna 2013 käynnistetty VL Myrsky II -entisöintiprojekti sai aikaiseksi Jämi Fly In & Warbirds -tapahtumaan luultavasti suurimman Myrsky-kokoonpanon sitten vuoden 1965. Matti Patterin johdolla oikaistuun, hiekkapuhallettuun ja maalattuun MY-9:n pyrstörunkokehikkoon kiinnitettiin uustuotantoa olevat puurakenteiset sivuvakaaja, -peräsin ja korkeusvakaajat sekä alkuperäiset metalliset korkeusperäsimet. Lisäksi mukana oli muukin MY-9:n runkokehikko "alkuperäiskuntoisena" ja MY-14:n runkokehikko hiekkapuhallettuna ja pohjamaalattuna.

Jami_2015_Myrsky_pyrsto_2.jpg

Tosiasia on, että puuosat eivät ole säilyneet ja suurin piirtein kaikki koneen puinen osuus on tehtävä uudelleen. Onneksi piirustukset löytyvät suurelta osin.

Jami_2015_Myrsky_pyrsto_3.jpg

VL Myrsky II -projektiin kävi moni viikonlopun aikana tutustumassa. Ajoittain oli väkeä tungokseen saakka. Projektista oltiin kiinnostuneita ja sille toivotettiin onnea. Olipa muutaman mielestä projektimme suoranainen kulttuuriteko!

Historialliset kuvat: Keski-Suomen Ilmailumuseon kuva-arkisto. Värikuvat: Reino Myllymäki.

Avainsanat: ilmailuhistoria, museolentokone, entisöinti, VL Myrsky,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini