Blogi

Varusteet kiinni Myrskyyn

Share |

Maanantai 15.5.2017 - Reino Myllymäki


VL Myrskyn varusteet, kuten sukset, kirves, rautaisannosreppu ja työkalureppu sijaitsevat ohjaamon ja happipullojen takana takakatteen alla käsikirjassa säilytyslavaksi kutsuttuun vanerilevyyn nahkahihnoilla kiinnitettynä. Varusteisiin pääsee käsiksi takakatteen avattavan osan kautta.

SIM_VK_391_36144p_-_crop_720x480.jpg

Kaikissa kolmessa rungossa (MY-5, -9 ja -14) on säilytyslavan kiinnikkeet jäljellä, MY-5:ssä ja MY-14:ssä jopa vanerilevyn jäänteitä. Osista kävi ilmi, että vaikka kenttäkirves jätettiin pois varustuksesta, sen hihnat ovat olleet koneissa paikoillaan - aikanaan. Nyt hihnat olivat hävinneet, vai pieniä pätkiä levyyn niitattujen teräslevyjen ja vanerin välissä. Kaikki varusteet olivat hävinneet.

MY-14_Sailytyslava_piirustus_720x480.jpg

Uusi säilytyslava tehtiin piirustusten mukaan vanerista. Levyn kiinnikkeet puhallettiin puhtaiksi ja maalattiin, ruuvit uusittiin.

MY-14_Sailytyslava_hihnat_2_720x480.jpg

Varusteiden nahkahihnoille tehtiin uudet kiinnityslevyt. Myös uudet hihnat ommeltiin piirustusten ja Fokker D.XXI (FR-137) säilyneiden osien mukaisesti.

MY-14_Sailytyslava_hihnat_720x480.jpg

Hihnat kiinnitettiin säilytyslavaan piirustusten mukaisesti.

MY-14_Sailytyslava_varusteet_koeasennus_combo_720x720.jpg

Miehistösukset oli kunnostettu ja tervattu aikaisemmin. Ne kiinnitettiin lavaan, samoin koemielessä kirves, sillä kirves ja työkalureppu eivät kuuluneet sodan ajan varustukseet. Rautaisannosreppu sen sijaan kuului, mutta sellaista ei ole säilynyt, eikä valitettavasti piirustuksiakaan.

Rautaisannosreppu voidaan tehdä myöhemmin, jos tarvittava piirustus löytyy.

Historiallinen valokuva: Suomen Ilmailumuseon kuva-arkisto. Muut kuvat: Suomen Ilmavoimamuseo.

Avainsanat: ilmailuhistoria, entisöinti, lentokone, hävittäjä, VL Myrsky, MY-14


Kommentit

15.5.2017 13:12  Jouni Penttilä

Hienosti on VL Myrskyn valmistus aikanaan dokumentoitu valokuvin kun kaikista yksityiskohdista näyttäisi löytyvän valokuva.

Tärkein kysymys kuuluu tietysti, että ovatko nuo sukset nyt sellaiset "saranasukset" kun vaikuttavat kovin lyhyiltä suksilta?

15.5.2017 18:40  Mika Rautasaari / Ilmavoimamuseo

Kyllä vain, sukset ovat taittuvaa mallia ja valmistettu koivurimasta ja kolupuusta. Aikansa suomalainen innovaatio, jota myytiin saksaan varsin mittavia määriä. Todettakoon, että kokemuksemme mukaan hiihto-ominaisuudet on melko välttävät.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään