Blogi

MY-14 sai tähtäimen

Share |

Perjantai 16.11.2018 - Reino Myllymäki


VL Myrskyn prototyypissä tähtäimenä oli saksalainen Revi 3c. Sarja-Myrskyihin saatiin kuitenkin kotimainen vaihtoehto, Yrjö Väisälän kehittämä TH-m/44 KK.

VL_Myrskyn_tahtain_720x405.jpg

VL Myrskyn pitkällä puutelistalla oli tähtäimen asennus yksi moitteiden kohde. Sitä moitittiin huteraksi. Kuvista jokainen voi tehdä omat päätelmänsä.

MY-14_tahtain_1_720x450.jpg

Myrskyn tähtäin on säilynyt hyväkuntoisena Suomen Ilmavoimamuseon kokoelmissa. Tikkakosken entisöintiryhmä pyhdisti tähtäimen kiinnitysrenkaan teräsvillalla ja rasvanpoistoaineella. Sitä ei oltu käsitelty mitenkään, eikä käsitelty nytkään. Messinkisen kiinnitysjalan osat puhallettiin lasikuulilla puhtaaksi ja maalattiin harmaaksi. Alumiininen kiinnitysputki puolestaan puhdistettiin oksaalihapolla ja jätettiin alkuperäiselle maalille.

MY-14_tahtain_2_720x405.jpg

Tähtäimen suorien tukiputkien piirustus puuttui, mutta niiden muoto ja mitat pääteltiin kokoonpanokuvasta ja loppu tehtiin sovittamalla. Kaarevien putkien piirustus löytyi ja putket tehtiin sen mukaiseksi. Materiaalina käytettiin piirustusten mukaista AlMg-putkea.

MY-14_tahtain_3_720x405.jpg

Asennuksessa käytettiin alkuperäisiä messinkiruuveja muuten, mutta kaksi puuttuvaa korvattiin vastaavilla teräsruuveilla. Kiinnitysputki ja tukitangot kiinnitettiin koneen runkoon uusilla pulteilla.

Kuvat: Suomen Ilmavoimamuseo (entisöintikuvat) & Ilmavoimien kuvakeskus (historiallinen kuva).

Avainsanat: ilmailuhistoria, entisöinti, lentokone, hävittäjä, VL Myrsky, MY-14


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini